2012. december 11., kedd

Recycling avagy újrahasznosítás a karácsony jegyében




Idén megfogadtam, nincs több karácsonyfadísz vásárlás, egy újabb színű teljes szett beszerzés, csak mert tavalyelőtt az arany, aztán a bronz, idén meg a ki tudja melyik szín lenne jó a fára. Nem. Egyrészt pénztárcát kímélek, másrész a 3 négyzetméteres tárolónk üres kapacitását igyekszem megőrizni, harmadrészt, gondoltam, ha valami kell, hát csináld meg!
És mit ad Isten, hát nem egyidőben tört el az ágyrács és kezdődött meg az óvodai karácsonyi vásárra való készülődés?
Mi az összefüggés a kettő között? Hát az újrahasznosítás!
Sokszor nem lehet tudni, mi van előbb: egy ötlet jön, vagy egy felhasználásra váró alapanyag akad a kezembe. A törött ágyrács beette magát a szoba egyik eldugott zugába, úgy félt a kukában landolástól, a fából készült dekoráció ötlete meg egyeszűen csak az ölembe huppant. Nem volt menekvés, egyből kombinálni kezdtem.
Így gyarapodott meg - igazi hiányában - a festett, rajzolt cicaállományunk. Ami szemétbe került volna, újra hasznos lett, amiért fizetnem kellett volna, ingyen volt, ami élettelen volt, új életre kelt és még az óvodai vásár kínálata is bővült.











Fehér cicák ágyrácsból

Hozzávalók:
-         jelen esetben egy törött ágyrács ép deszkái (szélessége 7 cm)
-         vízbázisú fehér matt zománcfesték
-         fekete és fehér tempera esték
-         természetes rafia szalag
Elkészítése:
Első körben rajzoljuk elő a deszkán a macskák hosszát, a füleket is beleszámolva. Én teljes hossznak átlagosan 26-30 cm-t számoltam. Persze ennél készültek rövidebbek, és hosszabbak is, az adott deszka méretétől függően.
Megtörtént az előrajzolás, jöhet a fűrészelés. Vállalkozó kedvűek maguk is lefűrészelhetik a darabokat, de tapasztalatból mondom, a kézi és gépi fűrészelés között fényévnyi különbség van küllem és vágás hatékonyság tekintetében. Én egy asztalosra bíztam a vágási munkát, aki körülbelül 20 perc alatt meg volt az egésszel és filléreket kért a munkáért.
A festéket két rétegben érdemes felvinni, így elég fehérek lesznek a cicák, de még a fa erezetessége egy kicsit áttetszik. A megszáradt felületre jöhet az arcfestés a fekete temperával: szemek, nózi, bajusz, száj. Ha megszárad a szem, egy újabb kört fessünk rá, de most fehérből. És ha ez is száraz, jöhet a szembogárnak az újabb fekete kissé elnyújtott kör.
A végén a cica kapjon egy rafia masnit és már kész is.

A téli dekorációk többsége hóember, rénszarvas, csillag, szív, hókristály vagy gömb formájú, miért ne lehetne fehér macska idén az ablakban!

Tipp: Elkészítheted a cicákat fekete alapon is. A nyakukba pedig köss piros rafiát.


Ps.: Volt aki kérdezte, és mire jók ezek a macskák? A válasz persze egyszerű volt: dekoráció. De a felvetés nem hagyott nyugodni, így a funkcionalitást kedvelőknek a macska újraértelmezve:
Macskás fogas gyerekszobába!
Ehhez, az elejére pluszba kell még egy hetyke fogas, a hátoldalára pedig egy akasztó.

Jó barkácskodást,
Borsaborsa

        
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...